Speculaasplank pop Volendamse man
Beschikbaarheid: | Op voorraad (3) |
Levertijd: | 1-3 dagen |
Wat is lekkerder dan de geur van speculaas?
Maak zelf de lekkerste speculaasjes met een traditionele speculaasplankje. De speculaasplank heeft een reliëf van een Volendamse man.
Een speculaasplank is een ouderwetse vorm voor koekjes die vroeger door bakkers gebruikt werd.
Met een speculaasplank kan je nog zelf op ambachtelijke wijze prachtige speculaaspoppen maken.
Afmeting: 32x 11 cm
Speculaas recept:
250 gr. Boter
325 gr. Donkere basterdsuiker
Rasp van een halve citroen (Microplane rasp)
3 gr. Zout
25 gr. Geklutst ei
25 gr. Water
500 gr. Tarwe bloem
16 gr. Bakpoeder
25 gr. Speculaaskruiden (Het Kookeiland)
Eerst de boter, suiker, citroenrasp, zout, ei en het water goed mengen en kneden.
Daarna de droge stoffen gezeefd en zo kort mogelijk er doorheen kneden.
Heteluchtoven 170 graden
Kleine speculaasjes ongeveer 11 minuten
Grote speculaasjes ongeveer 13 minuten
Tip: Het deeg kan goed bewaard worden in de koelkast! (iedere dag verse speculaasjes)
Gebruik speculaasplank:
De speculaasplank is de ouderwetse koekvorm die de bakker vroeger gebruikte.
Met deze plank kan men op de ouderwetse manier de speculaasjes maken.
Voor het eerste gebruik de vorm met wat zonnebloemolie vullen en een nachtje laten staan om goed in te kunnen trekken.
De vorm schoonvegen met een keukenpapiertje en bebloem daarna de speculaasvorm.
Het deeg er goed indrukken en restant van het deeg met een mesje of nog handiger met een speculaasdraad weg snijden.
De plank omdraaien en een tik geven op de bakplaat zodat de koekjes op de plaat vallen, de plank opnieuw bebloemen en het deeg weer indrukken en afsnijden.
Daarna de speculaasjes op een bakplaat bakken volgens recept.